- Un dels espais de descans del nou Parc de les Glòries.
- Una família mira l’espectacle de gegants durant la festa d’inauguració del nou Parc de les Glòries
- Un infant toca la làmina d’aigua del nou Parc de les Glòries
- Festa d’inauguració del nou parc de les Glòries
- Gent passejant per la nova plaça de les Glòries
- Festa d’inauguració del nou parc de les Glòries
- Festa d’inauguració del nou parc de les Glòries
- Festa d’inauguració del nou parc de les Glòries
- Vista de la Torre Glòries de fons amb una canya de bambú de la plaça de les Glòries en primer pla
- Una persona passeja a la nova plaça de les Glòries
- Una persona passeja a la nova plaça de les Glòries darrera de la làmina d’aigua.
- Una persona passeja en bicicleta a la nova plaça de les Glòries darrera de la làmina d’aigua.
- Dues persones miren els panells informatius de la vegetació a la nova plaça de les Glòries
- Un dels emblemàtics edificis de la nova plaça de les Glòries.
- Vista de la plaça de les Glòries amb el DHUb i la torre Glòries de fons.
- Àrea de gossos a la nova plaça de les Glòries
- Vista aèria amb dron de les Glòries i Meridiana
- Vista aèria amb dron de les Glòries
- L’alcalde Jaume Collboni a la festa d’inauguració del nou parc de les Glòries
- Vista aèria amb dron de les Glòries
- Gegants a la festa d’inauguració del nou Parc de les Glòries
- Un dels espais de descans del nou Parc de les Glòries.
Urbanisme i infraestructures. De plaça amb trànsit intens a nou pulmó al mig de la ciutat amb 30.000 metres quadrats de verd.
Punt final a les obres de transformació de les Glòries, que es converteix en un nou espai públic que unirà els districtes de Sant Martí i l’Eixample i que permetrà guanyar 9 hectàrees per a l’ús del veïnat, 30.000 metres quadrats de verd amb més de 1.000 arbres. Una jornada festiva amb activitats familiars ha servit per inaugurar aquest nou parc de proximitat que actuarà com a pulmó verd de la ciutat.
Un espai de passeig i de trobada
S’han transformat 4,3 hectàrees que s’incorporen a les 4,7 ja executades en fases anteriors. El resultat és un parc plaça que inclou la biodiversitat i el confort climàtic, així com espais per a les pràctiques recreatives quotidianes.
Es completa la trobada dels eixos de l’avinguda Diagonal, l’avinguda Meridiana i la Gran Via, que passen a convertir-se en camins i itineraris principals que creuen l’espai central de Glòries amb recorreguts per als vianants. La intersecció dels eixos viaris es transforma en un punt de trobada dels principals eixos verds i cívics urbans.
Destaca la creació d’un passeig lineal amb una font ornamental, que unirà en línia recta els extrems de la Diagonal i hi podran circular vianants pel centre i bicicletes entre la línia d’arbrat i mobiliari i la zona de verd. La circulació de bicicletes disposa de senyalització horitzontal i vertical als eixos que formen la Diagonal i la Meridiana quan creuen la plaça.
Les Glòries funcionen també com un dels principals intercanviadors de transport públic de la ciutat. Just davant de l’edifici del Disseny Hub funciona a ple rendiment l’intercanviador que connecta els tres modes de transport públic: l’L1 del metro, les línies T4, T5 i T6 del tramvia i les línies de bus urbà de Transports Metropolitans de Barcelona H12 i 7, així com l’N2 i l’N7 de Nitbús.
Un espai verd
El conjunt del parc de les Glòries pretén assolir tres objectius principals: el primer, crear un ecosistema urbà que hibridi ciutat i natura de manera igualitària; el segon, posar en relació sinèrgica el subsol, el sòl de la ciutat i els horitzons metropolitans, i, el tercer, oferir un lloc que reuneixi en un mateix espai les funcions pròpies d’un parc.
L’arbrat implantat al parc de les Glòries respon a criteris de sostenibilitat pels quals s’han triat majoritàriament espècies amb baixes necessitats hídriques, amb criteris de resiliència i adaptació al nostre medi i al canvi climàtic. També s’ha plantat gairebé un 63% d’espècies de fulla caduca, que a l’hivern permeten el pas dels raigs del sol, sense oblidar la tria d’espècies beneficioses per la biodiversitat que aporten, amb diferents ports, floracions, textures i formats, entre altres característiques.
Les espècies arbustives i vivaces també responen a criteris de sostenibilitat, baixes necessitats hídriques i de manteniment i són adequades per a la biodiversitat, amb agrupacions molt diverses que afavoreixen la implantació de la fauna urbana. A més, destaquen dos espais amb una tipologia concreta d’espècies: crasses i suculentes al jardí d’immersió, que retenen aigua en èpoques de sequera, i bambús a l’àgora de Berta Cáceres, que atrapen grans quantitats de CO2).
Totes les instal·lacions de reg del parc disposen d’aigua freàtica, i tots els sectors de reg executats en aquesta nova fase són per degoteig, que fa que els regs siguin eficients i sostenibles. Els nodes de biodiversitat i els espais de sistema urbà de drenatge sostenible (SUDS ) contribueixen a una gestió hídrica eficient.
Amb el projecte del parc Canòpia Urbana es pretén restaurar, en la mesura del possible, els cicles naturals dins de l’entorn urbà. L’aigua de pluja dels paviments es dirigeix a aquestes superfícies verdes, on s’infiltra al terreny i contribueix a reomplir l’aqüífer. La densitat vegetal i el nou sòl fèrtil contribueixen a la regulació climàtica i aporten frescor i confort a l’estiu.
Nous espais
Els nodes principals d’activitat del parc són els següents:
- L’àgora sensorial Berta Cáceres: un espai de 1.000 m2 útils (2.518 m2 de superfície total) d’ús polivalent envoltat d’una corona de bambús gegants, on es podran fer esdeveniments culturals.
- El jardí d’immersió: espai amb una superfície de 1.292 m2 amb plantació d’espècies amb baix requeriment hídric i que dona accés a l’estació de metro.
- L’umbracle: espai polivalent de 668 m2 de superfície per a activitats i actes diversos a l’ombra.
- L’àrea d’esbarjo per a gossos: amb una superfície total de 1.144 m2.
- El node dinàmic (superàrea de joc): àrea de jocs infantils singulars accessible, per a diverses edats i amb 35 elements de joc, un sorral i zones d’estada. Té una superfície total de 1.968 m2.
- El node fresc, que inclou un parc d’aigua (instal·lació aquàtica orientada al públic infantil) de 104 m2 durant els mesos d’estiu i una zona d’estada durant la resta de l’any.
D’altra banda, a la part Llobregat de la plaça hi ha el mirador de la Gran Via, una zona de grades i espai verd amb visió sobre la Gran Via. En tot l’espai s’inclouran 22 bancs, 176 cadires, 49 gandules, 6 taules de pícnic, 79 papereres, 4 fonts per beure, 1 font ornamental (separada en dos àmbits) i 2 quioscs.