- Façana del Club Capitol. Foto: Laura Guerrero
- Un grup de persones davant la façana del cinema Capitol de Barcelona, en la qual s’anuncia la projecció de la pel·lícula “Charlie Chan en la ópera”, protagonitzada pels actors Warner Oland i Boris Karloff. Gabriel Casas i Galobardes, ANC.
- L’Alcalde, Jaume Collboni i el regidor de Cultura, Xavier Marcè, a l’interior del teatre Club Captiol.Foto: Laura Guerrero.
- Roda de premsa de l’alcade, Jaume Collboni, sobre l’adquisició de l’antic teatre Club Capitol. Foto: Laura Guerrero.
- Una persona d’esquena a l’interior del teatre Club Capitol. Foto: Laura Guerrero.
- Una persona d’esquena a l’interior del teatre Club Capitol. Foto: Laura Guerrero.
Cultura i lleure. Es preveu que recuperi l’activitat la tardor del 2027.
En la seva nova etapa sota titularitat municipal, l’emblemàtic teatre mantindrà les dues sales, en una iniciativa que reforça el caràcter cultural de la Rambla. A més del seu ús teatral, l’edifici serà la seu de les oficines dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona. La previsió és que les obres de rehabilitació del teatre acabin la tardor del 2027.
Cinc anys després de la seva darrera baixada de persiana, s’anuncia la recuperació, sota titularitat municipal, del Capitol, que reforça la Rambla com a eix cultural important de la ciutat, sumant-se a l’oferta d’altres teatres com el Poliorama o el Gran Teatre del Liceu.
Després de les obres d’adequació necessàries per a la reobertura, que segons les primeres previsions estaran enllestides la tardor del 2027, el Capitol disposarà de dues sales, amb un aforament de 402 i 198 butaques, respectivament, i s’hi establiran també, a les dues últimes plantes, les oficines dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de la ciutat, actualment de lloguer en un altre edifici de l’avinguda, amb un estalvi de prop de 200.000 euros anuals.
Per fer possible aquesta operació, ha calgut un nou planejament urbanístic que permetés el canvi de les qualificacions urbanístiques de dues finques: la del carrer de Santa Anna, 7 i 9, on es troba el Teatre Capitol, perquè tingui qualificació d’equipament públic en el seu conjunt, i la del carrer de Fontanella, 2, de l’actual propietària del Capitol. Aquest canvi urbanístic generarà una plusvàlua que es materialitzarà en la cessió a favor de l’Ajuntament de Barcelona de l’edifici on hi ha el Teatre Capitol, i un diferencial econòmic que servirà per fer gran part de les obres de rehabilitació del teatre i l’adequació de les oficines del Consorci de Biblioteques.
El Capitol s’afegeix, així, a un seguit de sales de la ciutat recuperades per a ús cultural en els últims temps, entre les quals l’antiga Sala Muntaner, El Molino, el Teatre del Raval o el Teatre Arnau. Per tal de gestionar l’equipament, es convocarà concurs públic, tal com ja es va fer amb El Molino o Paral·lel 62.
Nascut com a cinema l’any 1926, en aquella època es va començar a conèixer entre la ciutadania amb el malnom de “Can Pistoles”, a causa de la programació, plena de westerns, films de gàngsters i pel·lícules d’acció. L’espai es va reconvertir en teatre el 1997 i va viure actuacions destacades com les del desaparegut actor còmic Pepe Rubianes. El 3 de juliol de 2019, una inundació a l’Hotel Continental adjacent va obligar a suspendre les funcions, i es va anunciar la clausura definitiva al final de la temporada. La darrera funció es va celebrar el 12 de març de 2020, coincidint amb l’esclat de la pandèmia de la covid-19 i l’inici del confinament.
Durant la seva trajectòria, el teatre va ser l’escenari d’un total de 379 espectacles, amb més de 14.000 funcions i una assistència acumulada de més de 2,7 milions d’espectadors.
2027: Un nou Club Capitol en una nova Rambla
La recuperació del Capitol per a un ús cultural serà també un revulsiu per al futur de la nova Rambla i el nou paper cultural d’aquest gran vial a la ciutat, que després de la reforma urbanística que s’hi està duent a terme vol reconnectar amb el veïnat de la ciutat i afavorir-hi el passeig, les trobades i consolidar-se com un gran eix cultural i comercial.