- Reforç agents cívics
- Agents Cívics per la Barceloneta
- Agents Cívics per Ciutat Vella
- Imatge de un equip d’agents cívics voltant per l’espai urbà
Pla Endreça. La unitat, creada al 2015, vetlla pel civisme i la bona convivència a la ciutat.
Els agents cívics de Barcelona compleixen deu anys vetllant pel civisme i la bona convivència a la ciutat. La unitat es va crear el 2015, i en aquesta dècada ha fet més de sis milions d’actuacions, en moments excepcionals com la pandèmia, en què va donar suport als centres de vacunació, o en el desplegament especial que es fa en el marc del Pla Endreça.
Quan es va crear la unitat dels agents cívics, responia a la necessitat de vetllar per una bona convivència en zones afectades per la pressió turística però, una dècada després, aquests professionals s’han consolidat com una peça clau per garantir el civisme a la ciutat. Actualment les seves intervencions fan de Barcelona un espai més amable, segur i ordenat tant per als ciutadans com per als visitants.
Un model basat en la pedagogia
Els agents cívics, que treballen en coordinació amb la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament, actuen sempre amb una mirada educativa i propera que posa l’accent en el diàleg, la sensibilització i la voluntat de generar consciència i corresponsabilitat entre la ciutadania. Per aconseguir-ho, el seu protocol és informar les persones de manera clara sobre les normes de convivència, requerir un canvi d’actitud en cas d’incompliment d’una normativa i advertir sobre la possibilitat d’intervenció de la Guàrdia Urbana.
Segons les xifres relatives a l’any 2024, període en què els agents van realitzar més de 330.000 actuacions a l’espai públic, el tipus d’actituds incíviques més comunes en què va intervenir la unitat van ser els creuaments fora del pas de vianants; l’ocupació dels carrils bici; la circulació de bicicletes i VMP per la vorera, o la regulació de grups turístics. També es donen casos com el nudisme o quasi nudisme, el comerç ambulant no autoritzat i altres formes d’ús inadequat de les vies destinades a bicicletes, entre altres.
Una dècada a peu de carrer
Amb gairebé 6,7 milions d’intervencions acumulades, el servei ha estat sempre present a peu de carrer, escoltant, orientant i reforçant la convivència. Espais com la Sagrada Família, amb gairebé 1,9 milions d’actuacions, o les oficines d’atenció ciutadana (OAC), amb 2 milions de registres, són exemples d’aquest batec constant d’activitat, així com els 500.000 registres a la Barceloneta o els 8.000 al barri de la Trinitat Vella, que evidencien la seva versatilitat i arrelament al territori.
Més enllà de les xifres, el valor d’aquesta unitat s’ha fet especialment evident en moments excepcionals. Durant la pandèmia, els agents cívics van ser un puntal essencial en la gestió del dia a dia a l’espai públic, per exemple, facilitant el compliment de les normatives i donant suport en campanyes de vacunació massiva. El darrer estiu, el servei també es va sumar al dispositiu especial vinculat al Pla Endreça i va intensificar la presència en punts estratègics de la ciutat per promoure el bon ús de l’espai públic, detectar males pràctiques en la gestió de residus i vetllar per la convivència als barris amb més pressió veïnal i turística.