Salut. El Plenari atorga la màxima distinció de la ciutat al metge i investigador català especialitzat en oncologia.
El Plenari atorga la màxima distinció de la ciutat al metge i investigador català especialitzat en oncologia mèdica en reconeixement del seu lideratge científic, que ha contribuït a fer de Barcelona una ciutat referent en el camp de l’oncologia. La ciutat valora la seva trajectòria i els seus avenços pioners en el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.
El Plenari del Consell Municipal ha acordat, per unanimitat, atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Científic 2025 a Josep Tabernero Caturla, metge i investigador català de prestigi internacional, especialitzat en oncologia mèdica i catedràtic de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
A proposta del Departament de Ciència i Innovació, la Medalla d’Or al Mèrit Científic al doctor Josep Tabernero Caturla se li concedeix pels seus avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament de tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer, i per haver contribuït a fer de Barcelona una ciutat referent en el camp de l’oncologia, gràcies a la seva dedicació com a director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia.
Lideratge científic i institucional reconegut arreu del món
Josep Tabernero Caturla (Barcelona, 1963) és reconegut especialment per la seva contribució a la medicina del càncer. Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb Premi Extraordinari de Llicenciatura el 1987, i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professor de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, unitat docent de l’Hospital Vall d’Hebron, i implicat activament en la recerca translacional i en estudis farmacocinètics i farmacodinàmics amb nous fàrmacs antineoplàstics.
Tabernero és el director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron. Va presidir la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) en el període 2018-2019. Membre del Consell Executiu en el període 2016-2022, i membre d’associacions de recerca del càncer com AACR, EACR i ASCO. També és president del Cancer Core Europe i membre del Consell Executiu de l’Organització d’Instituts Europeus del Càncer (OECI).
També és membre del Comitè de Tumors de l’Hospital Vall d’Hebron des que es va crear (càncer colorectal, càncer gastroesofàgic, càncer de pàncrees, tumors hepàtics i metàstasi hepàtica) i membre del Comitè Directiu de la European Society for Medical Oncology (ESMO) i de l’American Society of Clinical Oncology (ASCO).
Josep Tabernero, a més, és el responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) La Caixa, unitat pionera a Espanya, dedicada al desenvolupament d’assajos clínics de teràpies moleculars. Ha participat en el desenvolupament de diversos fàrmacs per tractar el càncer colorectal que ja formen part del tractament estàndard. Basant-se en el concepte que cada un dels tumors té una identitat genètica diferent, el grup de recerca que dirigeix Tabernero treballa en el desenvolupament de teràpies moleculars dirigides a oncoproteïnes específiques per aconseguir tractaments personalitzats.
A més de director de rellevants assaigs internacionals de nous fàrmacs en el tractament dels tumors digestius, participa en nombrosos projectes de recerca de la Unió Europea relatius a l’avenç oncològic i és el representant espanyol de la plataforma Pan-European Trials in Alimentary Tract Cancer (PETACC ) del tractament de tumors digestius a l’Organització Europea per a la Recerca i el Tractament del Càncer (EORTC). És cofundador del Grup Espanyol de Tractament de Tumors Digestius i participa com a assessor expert en l’elaboració i el desenvolupament de les oncoguies de l’ESMO, SEOM i del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.
L’any 2019 va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya pel conjunt de les seves contribucions a la medicina del càncer. Aquell mateix any, va ser nomenat membre de l’Assemblea de la Missió Càncer d’Horitzó Europa. El 2020 va rebre el Premi a la Trajectòria Investigadora de l’Institut Català de la Salut, i el 2024, el premi Medicina Siglo XXI d’oncologia mèdica.