- Carrer del Foc, 93
- Carrer de l’Alumini, 36
- Carrer de l’Alumini, 48
- Carretera del Prat, 44
- Concili de Trento – Sant Martí – actuacions arbrat
- Font de la placeta de Ramon Torres Casanova
- Llac del Parc de l’Espanya Industrial
Aigua. Amb l'increment de les reserves d'aigua, s'inicia la posada en marxa progressiva de les fonts ornamentals i es normalitza el reg de parcs i jardins: ja s’ha recuperat més del 40% de l’arbrat i les plantes arbustives.
Davant l'increment de les reserves d'aigua, gràcies a les pluges de les últimes setmanes, l'Agència Catalana de l’Aigua ha desactivat l'Alerta Hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat, que alimenta a la ciutat de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona aixeca les mesures de restricció dels usos de l'aigua a la ciutat, malgrat que es continua en situació de prealerta. Ara s'inicia la posada en marxa progressiva de les fonts ornamentals i es normalitza el reg de parcs i jardins: ja s’ha recuperat més del 40% de l’arbrat i les plantes arbustives afectats per la sequera.
Sants-Montjuïc té actualment 114 fonts ornamentals, de les 330 que hi ha a tot Barcelona, aturades des del novembre de 2022 per la situació de sequera. que recuperaran el funcionament de forma progressiva en tres fases:
- Fins al mes de juny, les 68 fonts amb una superfície menor de 40 m2 i sis més, que sumen un total de 74 fonts ornamentals. Onze d’aquestes fonts són a Sants-Montjuïc.
A més, es buiden i netegen les que s’han mantingut amb aigua durant la sequera, perquè són refugis de vida (biota, flora o fauna), com ara les de diversos parcs i jardins de Montjuïc o el llac del Parc de l’Espanya Industrial: després de Setmana Santa, es buidarà per netejar-lo i es tornarà a omplir, garantint en tot moment la seguretat de la família d’ànecs que hi viu. - Entre el juny i l’octubre, altres 73 fonts amb una superfície d’entre 40 i 100 m2. En aquesta fase es recupera la Font Màgica i les de les cascades de Montjuïc, aturada des del novembre de 2022.
- Entre l’octubre de 2025 i el juny de 2026, altres 72 fonts ornamentals de més de 100 m2, on la posada a punt requereix més complexitat tècnica. Setze d’aquestes fonts són a Sants-Montjuïc.
A banda, 19 fonts de Barcelona restaran aturades perquè estan afectades per obres, com la de la plaça d’Espanya, o bé pendents d’obres de millora, rehabilitació o recuperació, com l’abeurador dels jardins de Laribal. També es preveu posar en funcionament set fonts ornamentals noves abans de l’estiu, com ara el camí d’aigua que recorre tot el nou Parc de Can Batlló: un cop el sistema tingui l’escomesa elèctrica a punt, es preveu posar-ho en marxa al llarg del mes de juny.
Abans d’obrir les fonts ornamentals, cal revisar i adequar-ne tant els vasos com els sistemes de gestió i prova dels brolladors, a més de desinfectar-ne tot el sistema. A més, durant l’aturada per sequera, l’Ajuntament de Barcelona ha aprofitat per planificar i posar en marxa una sèrie de millores a les fonts ornamentals que s’aniran executant fins al 2028 en el marc del Pla de Manteniment Integral del Pla Endreça. Una de les actuacions més destacades d’aquest pla, que se suma al manteniment ordinari de les fonts de la ciutat, és la que s’està executant a la Font Màgica de Montjuïc, on es renova el sistema de control, el so i l’enllumenat. Resten pendents les obres de rehabilitació de dues fonts ornamentals més al carrer del Foc, tres a l’Anella Olímpica i la dels Angelots de l’estany dels Magnoliers, als jardins de Joan Maragall.
Fi de les restriccions al reg
Aixecar la fase d’alerta també suposa la normalització del reg dels parcs i jardins, que continuarà fent-se amb el màxim d’aigua freàtica com a mesura d’estalvi d’aigua potable. La tardor passada, quan es van flexibilitzar les restriccions per sequera, es va recuperar la plantació d’arbres i espais verds. Fins ara ja s’ha recuperat més del 40% de l’arbrat i les plantes arbustives que havien quedat afectades per patologies ordinàries, per la sequera i per la manca de replantació durant aquest període de restriccions. Per exemple, aquesta setmana a la Marina s’han plantat arbres nous als carrers del Foc i de l’Alumini, al passeig de la Zona Franca i a la carretera del Prat.
El pla de recuperació del verd preveu plantar fins a 9.000 arbres i 8,2 hectàrees de planta arbustiva i vivaç fins a la primavera de 2026, per recuperar tot el que hi havia a la ciutat abans de la sequera. També continuen les obres de millora i renovació d’espais verds, per fer-los més resilients a l’escassedat d’aigua, i la renovació dels sistemes de reg, per fer-los més eficients.
També s’han accelerat les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica, amb la que ja es netegen tots els carrers i el clavegueram. Aquest recurs hídric alternatiu al de la xarxa d’aigua potable arribarà fins al 25% dels espais verds de la ciutat. Concretament, s’incorporaran al reg amb aigua freàtica els parcs i jardins de la Marina i de Montjuïc, on s’estan construint dipòsits i canalitzacions per connectar-los amb Can Batlló (la Bordeta), el Poble-sec i Sant Antoni.
Entre 2022 i 2024, durant el període de sequera, l’Ajuntament de Barcelona ha reduït un 40% el consum d’aigua per part dels serveis urbans, dels 6,9 als 4,2 hm3, entre aigua potable i freàtica. També s’agraeix l’esforç de la ciutadania per disminuir el consum d’aigua en l’àmbit domèstic, industrial i del comerç, que està molt per sota dels topalls que s’han imposat durant el període de sequera.