Durant tres nits, el festival referencial de la tecnologia i la llum transformarà el paisatge postindustrial del Poblenou i de tot Sant Martí.
Després d’un any i mig de pausa obligada, aquest novembre torna als carrers de Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN, que enguany arriba a la desena edició. Durant tres nits, el festival referencial de la tecnologia i la llum transformarà el paisatge postindustrial del Poblenou i de tot Sant Martí.
Llum BCN va començar l’any 2012 a Ciutat Vella i sis anys més tard es va establir al Poblenou i al 22@, on s’ha convertit en un esdeveniment únic per la singularitat artística i la resposta massiva de visitants. El 2020 va registrar 200.000 assistents, que en molts casos van tenir l’oportunitat d’explorar indrets que normalment són d’accés restringit. El festival i el barri es retroalimenten, ja que la màgia de la llum i la tecnologia crea noves centralitats, reinventa i resignifica l’espai urbà i realça les diverses arquitectures postindustrials d’aquest nucli: naus, xemeneies i també la buidor d’alguns solars.
Llum BCN és un gran laboratori del paisatge nocturn a l’aire lliure en què, durant tres nits, es reuneixen exploradors creatius de totes les disciplines: el disseny d’il·luminació i d’entorns interactius, l’arquitectura, l’audiovisual expandit i les arts en viu. Per sobre del seu caràcter festiu i efímer, Llum BCN suposa també una oportunitat per qüestionar i desafiar les visions preconcebudes sobre l’espai públic a través de nous models de participació.
Enguany, Llum BCN inclou una trentena de propostes gratuïtes i per a tots els públics, amb artistes de renom internacional, com Eugènia Balcells, Quiet Ensemble, Ben Kreukniet, Nonotak o Pablo Valbuena, juntament amb la participació de professionals locals —Xavi Bové, Lucas Gutiérrez, Jordi Mitjà, OnionLab, Playmodes, Guillermo Santomà, Lolo & Sosaku, Tigrelab i unparelldarquitectes— i les escoles de disseny, arquitectura, art i il·luminació de la ciutat. També en això Llum BCN és pioner.
La situació actual s’ha afrontat com una oportunitat per expandir el festival per tot el districte de Sant Martí. Els setze centres d’estudi mostraran els seus projectes al parc del Centre, mentre que les quinze instal·lacions artístiques es distribuiran per la façana del Disseny Hub i la Torre Glòries, la platja de la Mar Bella, Can Ricart, Ca l’Alier, Hangar, Utopia 126, el Casino de l’Aliança, la Nau Revolution, el MUHBA Oliva Artés, el Museu Can Framis, el Campus del Poblenou, l’Espai Ideal o el recinte d’Autocars Calella.
Tot i que s’hi podrà accedir lliurement, s’oferirà l’opció de fer reserva prèvia per a dotze espais al web del Llum BCN, per estalviar-se les cues i planificar la visita amb més comoditat. En la majoria d’espais les projeccions o espectacles seran cada mitja hora, tret del parc del Centre, on s’han delimitat dos recintes amb entrades cada 50 minuts. L’obertura de portes seguirà aquesta freqüència, però es recomana arribar una estona abans per agilitar l’entrada.