- Proposició del grup municipal de Junts per Barcelona. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge insta el Govern municipal a: En el marc del desenvolupament de polítiques de l’ús de l’habitatge, comprometre’s a no promoure planejaments urbanístics derivats o ordenances enfocades a prohibir l’activitat econòmica de professionals i autònoms en domicilis, en els termes plantejats en l’article 302.A.1 de la MPGM per a la regulació urbanística de l’ús de l’habitatge aprovada inicialment el 10 de desembre de 2024, amb els vots favorables del PSC, BComú i ERC. Elaborar un pla de treball, que presentarà en aquesta Comissió en un termini de tres mesos, encaminat a incentivar el trasllat d’activitats econòmiques de domicilis a locals en plantes baixes, que inclogui: Assessorament i acompanyament gratuït per part de l’OAE durant el procés de trasllat. L’agilització dels permisos i llicències per operar en baixos comercials. L’accés prioritari al lloguer de locals municipals per a les activitats econòmiques que portin a terme el trasllat esmentat.
- Continuació de la proposició de Junts per Barcelona: Bonificacions del 95% a l’impost sobre béns immobles (IBI) i impost sobre activitats econòmiques (IAE) durant els cinc anys següents al trasllat i de dos anys per als negocis de nova creació en locals en plantes baixes. El dret preferent de reserva d’espais en fires i esdeveniments comercials a la ciutat organitzats per l’Ajuntament de Barcelona o amb la seva col·laboració durant els cinc anys següents al trasllat.
- Proposició del Grup Municipal Barcelona en Comú: La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge acorda que el Govern municipal porti a aprovació la MPGM ja redactada el mandat passat del projecte AgroVallbona, que qualifica La Ponderosa de sòl no urbanitzable agrícola i protegeix la Granja del Ritz, últims exemples de l’agricultura tradicional de la Barcelona irrigada pel Rec Comtal. Alhora, la MPGM crea una dotació d’habitatges nous i rehabilita els existents, motivant la col·laboració entre Barcelona i Montcada i Reixac.
- Proposició del Grup Municipal Esquerra Republicana: La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge acorda que el Govern municipal es comprometi a: Establir un front comú barceloní per tal de reclamar a l’Estat l’allargament dels terminis establerts per accedir als fons Next Generation (FNG) europeus. Crear una estratègia alternativa per tal de garantir que les comunitats de veïns i veïnes dels àmbits de regeneració urbana impulsats per l’Ajuntament de Barcelona (com els dels barris del Besòs i el Maresme i la Trinitat Vella) que s’hagin acollit als fons Next Generation tinguin assegurada una dotació econòmica equivalent, si no poden complir els terminis d’execució establerts. Que la dotació econòmica alternativa, tal com succeeix amb els FNG, s’estableixi de tal manera que no consti com a ingressos a tributar per als veïns i veïnes que la rebin.
- Proposició del Grup Municipal Partit Popular: La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge insta el Govern municipal a: 1.- Identificar i posar a disposició sòl públic en desús o infrautilitzat per a la promoció d’habitatge assequible mitjançant fórmules de col·laboració publicoprivada, amb l’objectiu d’incrementar l’oferta d’habitatge a la ciutat i facilitar-hi l’accés a col·lectius amb dificultats, especialment joves i famílies. 2.- Facilitar als joves l’accés a l’habitatge establint incentius fiscals a la quantitat estalviada, així com un aval de la mateixa quantia per part de l’Administració, la bonificació de l’IBI per habitatge habitual i una exempció progressiva d’IRPF durant els primers anys de vida laboral. 3.- Crear un registre dels afectats per la inquiocupació que permeti catalogar els perfils dels inquiocupes i els immobles més susceptibles de ser ocupats, amb l’objectiu de prevenir i combatre aquesta problemàtica i oferir atenció jurídica especialitzada als afectats.
- Proposició del Grup Municipal Vox: La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge acorda que l’Ajuntament de Barcelona: 1) Insti la Generalitat de Catalunya per tal que l’Agència Catalana de l’Aigua, d’acord amb les dades d’aigua acumulada a l’abril, apliqui les prescripcions del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera, revisi la seva decisió referent a la unitat Ter-Llobregat de passar a estat de prealerta i restableixi la normalitat quant a la sequera hidrogràfica. 2) Posi en funcionament immediatament les fonts ornamentals, ompli els llacs, restableixi tots els serveis restringits per la sequera i posi en marxa una campanya informativa adreçada als particulars afectats per l’anterior estat d’alarma hidrològica.
Ayuntamiento. Se han aprobado tres propuestas de los grupos municipales.
La Comisión de Ecología, Urbanismo, Movilidad y Vivienda, en la sesión ordinaria del mes de abril, ha debatido y votado diferentes propuestas de los grupos municipales relacionadas con la promoción de la actividad económica en los locales de planta baja, la protección del suelo no urbanizable para usos agrícolas, el acceso a los fondos Next Generation de las comunidades de vecinos y vecinas, la promoción de vivienda asequible y el restablecimiento de todos los servicios restringidos por la sequía.
El Grupo Municipal Junts per Barcelona ha solicitado no promover planeamientos urbanísticos derivados u ordenanzas que prohíban la actividad económica de profesionales y autónomos en domicilios. Ha solicitado un plan de trabajo para incentivar el traslado de actividades económicas de domicilios a locales en plantas bajas, agilizar los permisos y licencias para operar en bajos comerciales y bonificar el 95 % del impuesto sobre bienes inmuebles (IBI) y el impuesto sobre actividades económicas (IAE) durante los cinco años siguientes al traslado y de dos años para los negocios de nueva creación en locales en plantas bajas. La comisión ha aprobado la propuesta con los siguientes resultados en la votación:
- A favor: Junts×BCN, PSC, PP, Vox.
- Abstención: BComú, ERC.
La proposición del Grupo Municipal de Barcelona en Comú ha solicitado que el Gobierno municipal tramite la aprobación de la MPGM del proyecto AgroVallbona, que califica La Ponderosa de suelo no urbanizable agrícola y protege la Granja del Ritz, y que incluya crear dotación de viviendas nuevas y rehabilitar las existentes. Se ha ha aprobado la propuesta con los siguientes votos:
- A favor: Junts×BCN, BComú, ERC, PP.
- Abstención: PSC.
- En contra: Vox.
Esquerra Republicana de Catalunya ha solicitado alargar los plazos para acceder a los fondos Next Generation europeos y establecer una estrategia para que las comunidades de vecinos y vecinas de las zonas de regeneración urbana que se hayan acogido a los fondos europeos tengan asegurada una dotación económica equivalente. La propuesta ha quedado aprobada. Votaciones:
- A favor: PSC, ERC, BComú, PP, Vox.
- Abstención: Junts×BCN.
El Partit Popular ha propuesto que se ponga a disposición suelo público en desuso o infrautilizado para la promoción de vivienda asequible mediante fórmulas de colaboración público-privada, con el objetivo de incrementar la oferta de vivienda en la ciudad y facilitar el acceso a colectivos con dificultades, especialmente jóvenes y familias. Para facilitar el acceso a los jóvenes a la vivienda ha solicitado que se establezcan incentivos fiscales para este colectivo. Finalmente, ha solicitado la creación de un registro de los pisos en alquiler en los que los inquilinos no pagan las mensualidades y ofrecer a los propietarios atención jurídica especializada. Se ha rechazado la propuesta. El resultado de la votación es el siguiente:
- A favor: Junts×BCN, PP.
- Abstención: Vox.
- En contra: PSC, BComú, ERC.
Finalmente, el Grupo Municipal de Vox ha solicitado instar a la Generalitat de Catalunya a revisar su decisión en lo referente a la unidad Ter-Llobregat de pasar a estado de prealerta y a restablecer la normalidad en cuanto a la sequía hidrográfica. También ha propuesto que se pongan en funcionamiento inmediatamente las fuentes ornamentales, se llenen los lagos y se restablezcan todos los servicios restringidos por la sequía. Se ha rechazado la propuesta. Votaciones:
- A favor: PP, Vox.
- En contra: Junts×BCN, PSC, BComú, ERC.